Aztán jött a Doktornő, főzött, én ettem és hetekig csak ezt főztem! :-)
Azóta ezt már többször eljátszottuk - Ő megfőz olyan ételeket is, amikkel én tartottam a távolságot a konyhában, kóstolok (és mivel egyezik az ízlésünk), majd az általa kipróbált receptekkel térek haza.
De változatlanul a tárkonyos a kedvenc! :-) S mivel én nagyon leveses vagyok, az egyelőre legnagyobb fazekamban (5L) szoktam készíteni.
Recept, ahogy mi csináljuk:
Hozzávalók:
- csirkemell (30 - 40 dkg / vagy ahogy kívánod)
- zsiradék (olaj/vaj/én kókuszolajat használok vagy vajat)
- 3 db sárgarépa (minimum! én szeretem, ha sűrű a leves, úgyhogy semmivel sem spórolok)
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb db karalábé
- 1 kisebb zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg zöldborsó
- 1 e.kanál tárkony (én mindig többel csinálom)
- 3 dl tejszín/főzőkrém (minél zsírosabb, én 20%-sat szoktam venni)
- 1 citrom leve
- 4 db erőleves-kocka (ez meglepett, mert én nem igazán használok sem vegetát, sem leveskockákat, de mivel sok-sok zöldséggel és zöldfűszerrel főzök, nem is szokott hiányozni)
- 3 e.kanál petrezselyem (nyilván ebből is jóval több :-) )
* Gombát is teszünk bele, ha épp van itthon (és van! :-D )
Így csinálom:
- Csirkét felkockázom
- Fazékban felhevítem a zsiradékot és rádobom a húst, fehéredésig "pirítom"
- Zöldségek aprítása jön, egyedül a hagymát szoktam egyben hagyni - mehet a fazékba, kivéve a borsó és a gomba, mert ezeknek kevesebb főzési idő kell
- Érkezik a tárkony, petrezselyem és a kockák, majd felöntöm vízzel
- Addig főzöm, míg a keményebb zöldségek megpuhulnak, s ekkor jöhet bele a borsó, gomba is
- Ha minden megfőtt, egy külön tálba öntöm a tejszínt és a forró levesből merek rá pár kanállal, simára keverem és visszaöntöm a levesbe
- Megkavarom, újabb tárkony és petrezselyem adag
- Amikor újra forr, csavarok bele egy kis citromot és kész is!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése